#Medvilkenrätt

on

med vilken rättNätkampanjen #Medvilkenrätt startades i november 2017 av och för praktiserande jurister i Sverige. Kampanjen startades för att uppmärksamma diskriminering, sexualisering och objektifiering av kvinnor på deras arbetsplats. I upproret skrev ca 6000 jurister under i en namninsamling, och flera hundra vittnesmål kom in under det dygn kampanjen tog form. Juristerna berättar om sexistiska påhopp, trakasserier, förföljelse, hot och t.o.m. våldtäkter. Kampanjen publicerade första gången i SvD och är en del av den kampanj-våg som sköljt över Sverige, liksom många andra länder, efter att #Metoo-rörelsen startade i USA.  

Detta är inte en alla-män-är-förtryckare eller alla-kvinnor-är-offer-kampanj, utan detta är en kampanj som vill sprida kunskap om en ohållbar situation, en tystnadskultur, där förövarna skyddas och händelserna tystas ner. Vad som händer är att de som blivit utsatta inte känner sig betrodda och därför också orättvist behandlade. Liksom i ett rättsfall där den åtalade inte blir dömd och utsatt för repressalier, blir heller inte offret ett riktigt ”offer” och åskådarna kan uppriktigt anta att personen då är oskyldig till anklagelserna. Att det blir konsekvenser för en handling som inträffat och inte är accepterat i samhället är tillfredställande inte bara för den utsatta utan även för samhället i stort.

Juristerna i detta uppror ville synliggöra sexistiska påhopp och trakasserier på deras arbetsplatser som finns runtomkring i Sverige. Detta liksom andra former av diskriminering som varken är lagligt eller socialt accepterat, ska bekämpas. Det är särskilt oroväckande när detta förekommer inom institutioner som ska skydda allas rättigheter. Anta att en domare som bagatelliserar sexistiska trakasserier eller en försvarare som själv kanske utfört en våldtäkt ska representera eller döma dig i ett våldtäktsmål. Det hade inte känns särskilt tryggt.

#Medvilkenrätt har fått konsekvenser redan idag. Justitieministern har gått ut i media och kommenterat upproret och Domstolsverket stödjer densamma. #Medvilkenrätt har även slagit ihop med andra uppror för att påverka politiska beslut och ändra lagstiftningen. Detta är ett uppror som vill skydda och värna om de mänskliga rättigheterna om allas lika värde och rätt till att bli behandlade likvärdigt. Nästa gång kan det vara ett uppror mot övervåld av polisväsendet på medborgarna. Kontentan är att uppror som dessa gynnar alla i slutändan.

Juristerna i detta uppror ville synliggöra problemet, skapa en reaktion och förhoppningsvis lägga grunden till en jämställdare arbetsplats. I ett demokratiskt samhälle börjar förändringar med ett samtal och vi i JFK:s styrelse tycker att dem gjorde rätt i att inleda detta samtal. Vi vill därmed säga att vi stöttar kampanjen och hoppas att upproret leder till en förändring som gynnar våra medlemmar i framtiden.

Slutligen vill vi tipsa om vårt studentombud, Jeval studentombud@karlstadsstudentkar.se, om du redan nu under dina studieår känner att dina rättigheter inte respekteras.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s